Search
  • René Vestergaard

Bedre smag, mindre spild & total kontrol!

Hvorfor ikke drage nytte af IOT til at oppe jeres game på flere fronter!


Hvis du sidder og leder efter tiltag som kan assistere dig med at sikre sundhed, mindske madspild og samtidig kan fritage dine ansatte fra ansvaret om at sikre data til fødevarestyrelsens besøg!


Ja så er du da landet lige ned det rigtige sted!Lad os tackle det punkt for punkt!


Bedre smag!

Det må være et at de mere opertunistiske claims! Hvordan kan IOT hjælpe jer med at skabe bedre smag?

Tror ik vi skal kaste os ud i opskrifter og andet godt som vi lader de proffesionelle varetage, men én ting vi gerne vil slå fast....


Hvis dine madvarer har været opbevaret i et stabilt miljø, så vil forudsætningerne for at netop den vare vil have højere kvalitet, end hvis den hele tiden varierede...


Mange køleskabe, som vi har tjekket, herunder også i vores egne i kantinen, har faktisk vist sig at på trods af et godt kvalitetsskab, faktisk i tom tilstand kan variere fra top til bund på >10°C...

Skabe der er indstillet til at holde konstant temperatur på 5°C, var faktisk 0°C i bunden og +12°C i toppen...

Målte vi det igen i fyldt tilstand under normale omstædigheder, så blev den situation forværret!Og ovenpå dette, så har vi konstateret at et lukket skab, varierer ganske meget under drift!

Frysere vi har mappet for stablilitet, har varieret op til 20°C fra det faktiske setpunkt!!!

Når man kigger på temperaturen fra sit lille frysetermometer, ja så viser det måske ganske korrekt noget i stil med -20°C, det ser ud til at være konstant!

Da vi satte loggere op i skabet og øgede logfrekvensen så den registrerede den faktiske temperatur hvert minut, så viste kurven faktisk en variation fra -10°C og ned til -30°C!


Gad vide hvordan jeres skabe opfører sig???? - Her vil vi påstå at i vil være overrasket, og her vil en del af den smag i har kæmpet så hårdt for at få skabt, gå tabt!!!

Fonden der har kogt ned i dagevis, vil ik længere være ligeså potent som da den blev labt på frost, ærterne som er lynfrosset da de peakede hos landmanden, vil lige pludselig ikke være ligeså friske, fisken ændrer konsistens, kødet misfarves og bakterier får bedre vilkår!


Altsammen noget der påvirker smag! - Så derfor! Vil du gerne bevare så meget smag og kvalitet så bør du overveje at få bedre styr på de forhold det opbevares under!


Mindre spild!

Her er der nok ikke de store slag at slå for hvorfor spild bliver mindre ved at have styr på sine temperaturer i køkkenet.


Hvis det går galt ja så er det som regel ret tydeligt når man møder ind om morgenen til vand på gulvet og en fryser fuld af tøet kød!Men hvad nu hvis du fik en alarm enten via SMS eller opkald, eller endnu bedre begge dele!!! Så ville du jo kunne nå ned i køkkenet og redde hvad reddes kan... Det var jo frossent, og tør ikke op til en skadelig høj temperatur lige med det samme...


Så varerne fra skabet der fejlede, kan flyttes og igen opbevares under korrekte forhold!


Der kan man i stor grad drage nytte af at få installeret et system som sikrer dette, ikk enok med at man taber penge på madspild, tja man ka jo endda afskrive dem!!! Det store problem her er ALT den tid der var gået med at klargøre eventuelle emner på frost, og ikke mindst at kunne servicere de kunder som kom næste dag for at nyde den dejlige mad, ja måske der nu ik længere er nok mad!


Så igen, kæmpe spild... Splid af gode madvarer, spildt tid i forberedelsestiden, og værst af alt tabt omsætning og sure kunder!


Total Kontrol!

Langt de fleste tager det her med at registrere temperaturer ret alvorligt, de fleste har uddelt opgaver til ansatte om at minutiøst efter en tidsplan gå ned og registrere hvad termometret viser for hver 4. time, for derefter at føre det ind i en stor tyk logbog, som man igen skal passe rigtig meget på for den er i spil hver eneste gang fødevarestyrelsen kigger forbi!


Alt for mange gange har vi hørt historier om at netop dette besøg, nærmest skabte panik... Mest fordi det liiiiige var blevet glemt at få fyldt den "skide" logbog ud, og nu var de her... Helt panisk løber der en ung MK rundt og forsøger at lukke hullet... Så skriver de med den blå pen, lidt med den røde og lidt med venstre hånd, lidt med højre... Så det hele ser ud som om det er lavet på forskellige dage!!!Hvad med at få etableret et online system som automatisk logger temperaturer, og tilbyder en historisk visualisering af de forhold der til enhver tid har været i de områder hvor varer har krav om at være opbevaret under termiske forhold som indtil nu har været håndskrevet i logbogen?

Og i tilgift få alarmer for unormale forhold i døgnets 24 timer, året rundt!


Nu er det ikke længere så kaotisk når fødevarestyrelsen dukker op, der mangler IKKE data og der kan IKKE stilles spørsgsmål ved om i er i kontrol!


Systemet sikrer total kontrol!!!!

Kan det så betale sig? Det er sikkert piv dyrt!


Man kan selvfølgelig vælge at tackle en løsning på mange måder.... Men helt lavpratisk, hvis en medarbejder bruger 30 min om dagen på at registrere temperaturer, så kan det vekles til at der bruges i snit dermed ca. 70 gode danske kroner om dagen på denne opgave!


Set over et år så resulterer det i, ved at have åbent 6 ud af ugen 7 dage i en udgift på Kr. 21.840,00....


Hvis vi så tager udgangspunkt i at det "normale" køkken har 4-5 områder som skal overvåges, så vil den løsning løbe op i en pris på ca. kr. 15.000,00....


Så tilbagebetalingstiden er altså ca. 8 mdr. - Og så er der ikke engang regnet med at netop denne ansatte som har fået den betroet opgave er frigjort til at lave andre opgaver, ikke blive forstyrret midt i en proces og vil derfor øge sin effektivitet!


Og med i det her, så får man dækket ALLE de ovenstående områder, så det er win win win!!!


Vi syns det er underligt at der ikke står en kø at mennesker som bare kun ka få det her sat op for langsomt!!! Men okay, det er jo så også det vi lever af... Så vi elsker køer, også dem der siger muhhhhh....

17 views0 comments

Recent Posts

See All